19/01/2016

Σχόλιο για την Μόρφωση, την Γνώση, την Εκπαίδευση, την Παιδεία. ~ Comment on Education and Knowledge.


Ένας από τους τρόπους που σκέφτηκαν οι "μάγκες" λευκοί Ευρωπαίοι κατακτητές όταν αποφάσισαν να καθυποτάξουν πλήρως τους αυτόχθονες Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής ήταν να τους βάλουν σε τάξη με το δικό τους "πρόγραμμα σπουδών" ώστε να αφανίσουν πλήρως τον πολιτισμό τους και την ελεύθερη στα πάντα σκέψη τους.

Το δικό μας σύστημα παιδείας βασίζεται -όπως σχεδόν τα πάντα- στο αγγλικό σύστημα. Ούτε περνά από το μυαλό στους περισσότερους πως είναι εντελώς αντιεκπαιδευτικό, αντιμορφωτικό, αντιπαιδαγωγικό. Αυτό που "βγάζει" είναι άτομα με "πιστοποίηση εξειδικευμένης παπαγαλίας" είτε με απολυτήριο λυκείου, είτε με πτυχίο δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άτομα/Μονάδες πλήρως υποταγμένα στους νόμους της "αγοράς".

Δυστυχώς κυρίως η μόρφωση, η γνώση, η εκπαίδευση, η παιδεία δεν έχει καμιά σχέση με το επίσημο ιδιωτικό ή δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά με το πόσο Καλός άνθρωπος είσαι, με το πόσα βιβλία ελεύθερων και μη προσκυνημένων στις εκάστοτε διαχρονικά εξουσίες έχεις διαβάσει από ποίηση, λογοτεχνία, ιστορία, αρθρογραφία, φιλοσοφία και το βαθμό συναναστροφής σου στην πραγματική ζωή με τέτοιους ανθρώπους.

Εξαιρέσεις θα υπάρχουν πάντα για να επιβεβαιώνουν τον κανόνα.


οι φωτογραφίες είναι από από τα ΜΚΔ
το σχόλιο πρωτοδημοσιεύθηκε στα ΜΚΔ
στις 9-1-2016

Δεν υπάρχουν σχόλια: