21/11/2021

Έτσι για την σωστή υπενθύμιση και την κατάφορη αδικία: σχετικά με τους μόνιμους διορισμούς ΤΕ01/02 και ΔΕ01/02


Με αφορμή την δήλωση θέσεων διορισμού και μιας και η δικιά μου περίπτωση είναι χαρακτηριστική θα την αναφέρω ώστε αυτοί/ές που θέλουν να ενημερωθούν για αυτά που γίνονται στον κλάδο των εργαστηριακών εκπαιδευτικών ΤΕ01/02 και ΔΕ01/02.

Τα είχα αναρτήσει λεπτομερέστερα στην επώνυμη καταγγελία μου, πριν 14 μήνες περίπου, αλλά και τι έγινε; Κανένας συνδικαλιστικός φορέας της κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς ή του ευρύτερου ανένταχτου/ενταγμένου προοδευτικού χώρου του εργατικού κινήματος από την πλευρά της "βάσης" ή οποιοσδήποτε άλλος εκπαιδευτικός κλαδικός συνδικαλιστικός φορέας (οποιουδήποτε χρώματος, μόνιμων ή αναπληρωτών) ή κανένα εκπαιδευτικό ή άλλο ΜΜΕ δεν την προώθησε και δεν την διακίνησε την καταγγελία αυτή. Κανένας, κανείς, ούτε καν παλιοί συνάδελφοι. (Τις δύο [2] εξαιρέσεις τις γράφω στα σχόλια της πιο πάνω καταγγελίας.)

Τι έγινε ακριβώς;

1) Τους εργαστηριακούς εκπαιδευτικούς (εκπαιδευτές είναι το σωστό) ΤΕ01/02 και ΔΕ01/02 στην τεχνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση το υπουργείο Παιδείας τους ένταξε στην εκπαιδευτική διαδικασία ώστε τα εργαστήρια να είναι επανδρωμένα με τεχνίτες ειδικευμένους που έχουν εργασθεί (ή τουλάχιστον θα έπρεπε) πάνω στο αντικείμενο για το οποίο οι μαθητές ήρθαν να πάρουν πτυχίο.
Κατανοητό;
Πως τώρα στον πίνακα για διορισμό να προηγούνται άτομα χωρίς εκπαιδευτική ή επαγγελματική προϋπηρεσία;

2) Ποτέ το υπουργείο Παιδείας δεν ζήτησε σε αναπληρωτή ή ωρομίσθιο για να εργασθεί ως τέτοιος/α "πιστοποιημένη παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια". Ποτέ, όλες αυτές τις δεκαετίες της αναπλήρωσης και της ωρομισθίας. Οι εργαστηριακοί εκπαιδευτές την έπαιρναν όταν διορίζονταν ή απλά όταν έβγαζε θέσεις η ΑΣΠΑΙΤΕ με το σταγονόμετρο.
Κατανοητό;
Πως τώρα στον πίνακα για διορισμό να προηγούνται άτομα φυτευτά που δεν είναι τεχνικοί και δεν έχουν σχέση με τους εργαστηριακούς κλάδους με μόνο "προσόν" το παιδαγωγικό, χωρίς μία ώρα επαγγελματικής ή εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας ή και τα δύο; Και όταν η ΑΣΠΑΙΤΕ μας έχει κλείσει την πόρτα από το 2010 τουλάχιστον;

3) Παιδαγωγική επάρκεια παίρνεις και αφού διορισθείς. Τεχνίτης, τεχνικός, υδραυλικός, καυστηρατζής, ψυκτικός, μηχανικός αυτοκινήτων, μηχανολόγος εργαλειομηχανών, οξυγονοκολλητής, ηλεκτροσυγκολλητής, ηλεκτρολόγος, ηλεκτρονικός, κτλ, ΔΕΝ μπορείς να γίνεις αφότου διορισθείς στην εκπαίδευση.
Κατανοητό;

4) Είναι δυνατόν ολόκληρη η Αττική (και η Σιβιτανίδειος μέσα) να παίρνει για διορισμό μόνο έναν ΤΕ02/02 και έναν ΔΕ02/02, του μηχανολογικού τομέα δηλαδή, με τόσα εργαστήρια και που έχουν να γίνουν προσλήψεις τόσα χρόνια; Γιατί δεν δήλωσαν οι διευθυντές των κατά τόπους ΣΕΚ τα κενά αυτά ώστε να πάρουν εργαστηριακούς εκπαιδευτές; Γιατί δεν παίρνουν 1η ανάθεση εργαστηρίου οι ΤΕ01/02 και ΔΕ01/02; Μήπως υπάρχουν συντεχνιακοί λόγοι; Γιατί τα ΔΙΕΚ δεν παίρνουν εργαστηριακό εκπαιδευτικό προσωπικό από τον ίδιο πίνακα και δίνουν τις ώρες υπερωριακά στους μόνιμους;

Πόσο πιο κατανοητά να τα γράψω;!

Προσωπικά είμαι στην 29 θέση στον πίνακα επειδή ΔΕΝ έχω πιστοποιημένη παιδαγωγική επάρκεια και αυτό όχι από δικιά μου υπαιτιότητα αλλά επειδή λόγω μνημονίων (...ή απλά ΚΑΙ συνδικαλιστικός δάκτυλος των ΠΕ αντίστοιχων ειδικοτήτων για να μας πετάξουν έξω από την εκπαίδευση μιας και οι θέσεις λιγόστεψαν;) η ΑΣΠΑΙΤΕ σταμάτησε να μας παίρνει για παιδαγωγικό και φυσικά επειδή συνολικά στους ΤΕ01/02 και στους ΔΕ01/02 μας έκλεισαν εκκωφαντικά την πόρτα στην τεχνική (δευτεροβάθμια) εκπαίδευση από το 2012.

Αν το υπουργείο κατήρτιζε τον πίνακα αυτόν σύμφωνα ή με την επαγγελματική εμπειρία/προϋπηρεσία στην ειδικότητα ή με την εκπαιδευτική εμπειρία/προϋπηρεσία θα ήμουν: στην 1η περίπτωση 13ος ενώ στην 2η περίπτωση 14ος. Δηλαδή θα διοριζόμουν σίγουρα αφού θα πάρουν 19 άτομα σε όλη την χώρα.

Αυτά.

Δυστυχώς στην Ελλάδα ΔΕΝ υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη. Σε κανένα τομέα. Και δεν υπάρχει εργατική/συνδικαλιστική/συναδελφική ή όποια άλλη αλληλεγγύη στις περισσότερες των περιπτώσεων. Ο θάνατος σου η ζωή μου βασιλεύει και επιβάλλεται από τους κρατούντες και από το ξερό (εργατικό) μας το κεφάλι.

ο υπογράφων Κ.Π.
με την εξής 
εκπαιδευτική & επαγγελματική προϋπηρεσία
νέοι κλάδοι
ΤΕ01.04 ΨΥΚΤΙΚΟΙ 
(με εκπαιδευτική & επαγγελματική προϋπηρεσία) 
ΤΕ02.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ 
ΔΕ02.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ 
(με εκπαιδευτική & επαγγελματική προϋπηρεσία) 
παλιοί κλάδοι 
ΔΕ01.11 ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΨΥΞΕΩΝ (ΨΥΚΤΙΚΟΙ) (με εκπαιδευτική & επαγγελματική προϋπηρεσία) 
ΔΕ01.12 ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΙ 
(με εκπαιδευτική & επαγγελματική προϋπηρεσία) 
ΤΕ01.02 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΙ 


3 σχόλια:

άΝεργοιΑΝΑκυκΛώΣΙΜΟΙ είπε...

Ευχαριστούμε το εκπαιδευτικό δίκτυο alfavita για την αναδημοσίευση.
https://www.alfavita.gr/ekpaideysi/anakoinoseis/363809_ergastiriakoi-ekpaideytes-adikoi-oi-diorismoi-ton-te01/02-kai-de01

άΝεργοιΑΝΑκυκΛώΣΙΜΟΙ είπε...

Σύμφωνα με το έγγραφο του υπουργείου
https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%97%CE%9D%CE%9646%CE%9C%CE%A4%CE%9B%CE%97-%CE%975%CE%98?inline=true
παίρνουν μόνο εφτά (7) άτομα τεχνικών ειδικοτήτων ΤΕ01/02 -αφήνουμε έξω τον κλάδο της Κομμωτικής που δεν μας ενδιαφέρει αφού δεν έχει ανταγωνιστικούς κλάδους ΠΕ για να της πάρουν την μπουκιά μέσα από το στόμα- και μόλις είκοσι εννιά (29) ΔΕ01/02 σε όλη την Ελλάδα! Στην ουσία καταργήσανε τους ΤΕ01/02 αφού μετά από 17 κλάδους στους ΤΕ01/02 παίρνουν μόνο εφτά (7)!

Εμείς τα λέγαμε και τα γράφαμε από το 2013 τουλάχιστον! Κανείς "συνάδελφος" δεν ήρθε στα καλέσματα μας να κάνουμε αγωνιστικές και μαχητικές κινητοποιήσεις. Δυστυχώς. Αυτοί που φταίμε περισσότερο είμαστε εμείς.
*(Μπουσουλώντας σκυφτά μόνο μέσα από τους δαιδαλώδεις διαδρόμους του υπουργείου το πολύ-πολύ να φας τα μούτρα σου και να μπερδευτείς...)

άΝεργοιΑΝΑκυκΛώΣΙΜΟΙ είπε...

Σήμερα βγήκαν ο δεύτερος κύκλος των μόνιμων διορισμών του υπουργείου Παιδείας. Πάλι στην απέξω αφού δεν πήραν ούτε έναν ΔΕ01/02! Και ενώ υπάρχουν οργανικά κενά: απλά είτε ΔΕΝ τα δηλώνουν οι διευθυντές σχολικών μονάδων/ΣΕΚ ή κάνει τα στραβά μάτια το υπουργείο και το γραφείο της ΔΕ, προωθώντας φυσικά τις αντίστοιχες ειδικότητες των ΠΕ.
Τόσο απλά.

Προσωπικά τα έλεγα και τα έγραφα από την εποχή Διαμαντοπούλου το μακρινό πια 2010. Αλλά οι ΔΕ και οι ΤΕ ποτέ δεν ήταν μια γροθιά να διεκδικήσουν αυτό το μερίδιο που τους ανήκει.
Ας προσέχαμε.