04/10/2021

Τα ΕΠΑΛ και η τριτοβάθμια εκπαίδευση


Με αφορμή την επικαιρότητα με τα ΕΠΑΛ, τα ΑΕΙ και τα πρώην ΤΕΙ, τις χιλιάδες αποκλεισμένων μαθητών από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, σχολιάζω μπαίνοντας πιο βαθιά για το ποια και τι Παιδεία θέλουμε και έχουμε ανάγκη συνολικότερα σήμερα.

Αρχίζω λέγοντας πως ξέρω πολύ καλά τα ΤΕΙ Δασοπονίας στο Καρπενήσι αφού ήμουν σπουδαστής τους για 2 χρόνια (1989-1990) και γνωρίζω από 1ο χέρι πως τότε υπήρχαν 3 ΤΕΙ (Καρπενήσι, Καρδίτσα και Δράμα) ίδια ειδικότητας που απλά έβγαζαν άνεργους χωρίς ούτε καν να μπαίναμε σε κάποια επετηρίδα με κάποια προοπτική διορισμού στον δημόσιο τομέα. Ιδιωτικός τομέας δεν υπάρχει στην Δασοπονία αφού δεν υπάρχουν ιδιωτικά δάση και δασαρχεία. (Ή έτσι νομίζουμε.)

Όπως είναι ευρέως γνωστό τα λαμόγια βΟλευτές της επαρχίας θέλανε για την εκλογική τους πελατεία να γεμίσει όλη η Ελλάδα ΤΕΙ και ΑΕΙ. Φυσικά αδιαφορούσαν για την ποιότητα σπουδών (κτηριακές υποδομές, λέσχες σίτισης/στέγασης, κτλ, κτλ) και το μόνο που τους ενδιέφερε είναι να κινείται το χρήμα στον νομό τους. Και το κατάφεραν τελικά τα γαλάζια και πράσινα βΟλεφτήνια βγάζοντας ανέργους με το σωρό. Και στέλνοντας τους σιγά-σιγά στο εξωτερικό με αποκορύφωμα την μετά 2010 εποχή της λεγόμενης κρίσης.

Και κάνοντας ένα άλμα στο χρόνο έρχονται σήμερα τα λαμόγια τα γαλάζια και σου λέει με την μείωση των εισαγωγών μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κλείσουν πολλά τμήματα των ΑΕΙ και έτσι θα πάνε θέλοντας και μη στους ιδιώτες πελάτες μας.

Και η απάντηση όλης της αριστεράς (γιαλαντζί, κοινοβουλευτικής και εξωκοινοβουλευτικής) μία από τα ίδια: να μην κλείσει τίποτα να μην αλλάξει τίποτα. Αφού τα περίπου μισά τμήματα των ΑΕΙ και πρώην ΤΕΙ πρέπει να κλείσουν πως θα το κάνουμε τώρα!* Σε μία οικοδομή ένας είναι ο πολιτικός μηχανικός και τα άλλα 150 άτομα (που έχει υπολογιστεί πως περίπου 100 επαγγελματικοί κλάδοι συνεισφέρουν για να χτιστεί μια οικοδομή) είναι τεχνίτες, εργάτες και ιδιωτικοί υπάλληλοι ως επί το πλείστον.

Με λίγα λόγια και τεχνίτες και αγρότες και ψαράδες και εργάτες έπαψαν να υπάρχουν στο #γΕλαδιστάν. Αυτό κατάφεραν να κάνουν οι κυβερνώντες μας όλα αυτά τα χρόνια: διεφθαρμένος συνδικαλισμός, ανύπαρκτα σωματεία, προστασία ημετέρων, απουσία κεντρικού σχεδιασμού, πιστή εφαρμογή των επιταγών της ΕΕ και του ΔΝΤ και πόσα άλλα. Τελειωμό δεν έχουν οι αναλύσεις για τα αίτια.

Είναι τέτοια η υποβάθμιση της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης (που πάντα ήταν εδώ που τα λέμε αφού οι εθνικοί μας εργολάβοι έστελναν τις επιταγές τους στα εκάστοτε κυβερνητικά τους τσιράκια πράσινα ή γαλάζια) όλες αυτές τις δεκαετίες της μεταπολίτευσης που φτάσαμε στο ως εδώ και μη παρέκει. Κλείνουν σχολές, υπερπληθώρα μαθητών με λιγοστά τμήματα, ανύπαρκτα εργαστήρια, κτλ, κτλ, κτλ.

Είναι γνωστά αυτά τα προβλήματα συνολικά της Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης. Το νέο είναι πως με τον καινούργιο φρούτο αυτό της μαθητείας χαρίζουν και αυτά τα εργαστήρια της τεχνικής εκπαίδευσης στον ιδιωτικό τομέα.

Και έρχεται η σημερινή ακροδεξιά μας κυβέρνηση και πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα τα δίνουν όλα στο ιδιωτικό κεφάλαιο, όταν ειδικά ΚΑΙ στην Εκπαίδευση (και όπως είναι η Υγεία και όλες οι απαραίτητες ΔΕΚΟ για την εύρυθμη λειτουργία μιας χώρας: ΔΕΗ, ΝΕΡΟ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, κτλ) θα έπρεπε να είναι όλα τα σχολεία Δημόσια σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και τα φροντιστήρια να καταργηθούν οριστικά και αμετάκλητα (χωρίς φυσικά ούτε έναν άνεργο εκπαιδευτικό που δούλευε στην δημόσια ή ιδιωτική εκπαίδευση ως μόνιμος, αορίστου, αναπληρωτής ή ωρομίσθιος) με μόνο βοήθημα την μετασχολική απογευματινή δημόσια εκπαιδευτική ενασχόληση αφού όλα τα σχολεία θα είχαν πρωινό ωράριο λειτουργίας και μόνο.
Εντάξει μιλάω για άλλη χώρα τώρα ξεκάθαρα, και όχι για την #Μπανανία που ζούμε.

Και φυσικά εκτός από τον δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης μετά κομβικής σημασίας είναι ο κεντρικός σχεδιασμός και των βασικών κατευθυντήριων γραμμών που δίνει μία ευνομούμενη πολιτεία στους πολίτες της. Κανένα αγόρι, κανένα κορίτσι και καμία μάνα δεν θα είχε πρόβλημα να δουλέψει το παιδί της σε μια τεχνική ή χειρωνακτική εργασία αν ήξερε: 1ον) πως πρακτικά ο τρέχων καθαρός μισθός που θα παίρνει θα του φτάνει να μπορεί να φτιάξει μόνο του σπιτικό και να βασίζεται στον εαυτό του, 2ον) θα υπάρχει 5θήμερο, 35ωρο και μη υποχρεωτικές υπερωρίες οι οποίες θα πληρωνόντουσαν στο τέλος κάθε μήνα αν γινόντουσαν, 3ον) θα υπάρχει η νόμιμη ασφάλιση και θα υπάρχουν βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα όπου χρειάζεται, 4ον) δωρεάν δημόσιοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλους τους εργαζόμενους, 5ον) ολοήμερα σχολεία, κτλ, κτλ, κτλ. Θα υπήρχε (και θα διασφάλιζε) με λίγα λόγια εργατική νομοθεσία κοιτώντας από την πλευρά του εργαζόμενου και όχι του αφεντικού του (είτε είναι στο κρατικό είτε στον ιδιωτικό τομέα).

Αλλά έτσι όπως είναι διαλυμένες οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας ποιος θέλει να είναι και κακοπληρωμένος και με ελλιπή ασφάλιση και με ανύπαρκτα Μέτρα Ατομικής Προστασίας και μέσα στις μουντζούρες, στις σκόνες, στις λάσπες και στα μικρόβια;

Προσωπικά δουλεύοντας σε τεχνική ειδικότητα (υδραυλικός) στην επαρχία (Κρήτη) σε ΔΕΥΑ (αντίστοιχη της ΕΥΔΑΠ στην επαρχία) έχω να πω πως γνωρίζω πολύ καλά πως είναι τα πράγματα σήμερα στον συγκεκριμένο τομέα εργασίας μου. Εμείς δουλεύουμε ως ΙΔΑΧ με μόνο μείον τον χαμηλό σχετικά μισθό και τις υποχρεωτικές υπερωρίες, ενώ οι αντίστοιχες ειδικότητες στον ιδιωτικό τομέα σε εργολάβους ιδιωτικών και δημοσίων έργων είναι με ωρομίσθιο παρακαλώ (ούτε καν μεροκάματο!), με το 1/3 περίπου των ενσήμων το μήνα οι περισσότεροι αλλοδαποί εργατοτεχνίτες που είναι πάνω από το 80% του εργατικού δυναμικού αυτού του τομέα. Μόνο το μεροκάματο τους (εφόσον είναι πλήρες ωρών την ημέρα) είναι λίγο καλύτερο από το δικό μας. Αλλά είναι εντελώς ξεκρέμαστοι οι εργαζόμενοι αφού οι εργολάβοι κάνουν ότι θέλουν.

Να το πω και διαφορετικά: σήμερα μαζί με τα άλλα κομβικής σημασίας προβλήματα στον τόπο μας (αρπαγή της γης μας από πλούσιους βορειοδυτικοευρωπαίους -ως επί το πλείστον- πολίτες με όχημα την ΕΕ και κάνοντας μας τα γκαρσόνια της Ευρώπης, αλλαγή χρήσης των αγροτικών μας καλλιεργειών πάλι με όχημα την ΕΕ και τα ΕΣΠΑ, υπογεννητικότητα, οικονομική μετανάστευση από πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πολύ λιγότερο από εργάτες, κτλ) η κοινωνία συναίνεσε -εντός η εκτός εισαγωγικών- στην διάλυση του αγροτικοαλιευτικού και εργατοτεχνικού δυναμικού αφού δεν συμμετείχε μαζικά στα σωματεία να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Ανάθεση πάνω απ'όλα.

Οι κυβερνώντες με τις πλάτες ολιγαρχών, πολυεθνικών, τραπεζιτών, χρηματιστηριακών κολοσσών, μεγάλων εθνικών κρατικών παικτών και των οργανισμών τους (ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΠΤ, ΝΑΤΟ, κα) διέλυσαν την οικονομία μας, χωρίς να παράγουμε τίποτα σχεδόν πχ σε βιομηχανικά προϊόντα ή τα παραγόμενα είδη να είναι πολύ κατώτερα των περιστάσεων και των πλείστων δυνατοτήτων τους όπως πχ αυτά του αγροτικού τομέα.

Η μόνη λύση είναι αν θέλουμε να γίνει αυτάρκης αυτή η χώρα και να πάει μπροστά οικονομικά να στηριχτεί πάνω στο εργατικό της δυναμικό (μαζί φυσικά με τους οικονομικούς μετανάστες που έχει στους κόλπους της, αλλά και όλοι οι εργαζόμενοι να έχουν τα ίδια εργατικά δικαιώματα -και οι εργοδότες αντίστοιχα εργοδοτικές υποχρέωσες-: ντόπιοι, πρόσφυγες και μετανάστες να αμείβονται εξίσου το ίδιο) και να στηριχτεί αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα (γεωργία, αλιεία (ιχθυοκαλλιέργειες), κτηνοτροφία, μελισσοκομία, δασοκομία), στον δευτερογενή (μεταποιητική βιομηχανία τροφίμων παίρνοντας ως 1η ύλη τα παραγόμενα προϊόντα του πρωτογενή μας τομέα αλλά και ότι άλλο βοηθά τον πρωτογενή μας τομέα) και τέλος του τριτογενή που δεν είναι άλλο από τον ποιοτικό τουρισμό 365 μέρες το χρόνο χωρίς τις τεράστιες ξενοδοχειακές μονάδες αλλά της ήπιας και ποιοτικής ανάπτυξης διαχείρισης μοντέλο και την ανάδειξη του αρχαιοελληνικού πολιτισμού ως το επίκεντρο της παράλληλα με του φυσικού της πλούτου -χωρίς τις ΒΑΠΕ εννοείται, την μεγάλη σημερινή απειλή μετά τις πυρκαγιές.

Άρα όπως καταλαβαίνουμε σε ένα τέτοιο σχεδιασμό η Δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση θα ήταν το βασικό κλειδί επιτυχίας της οικονομίας μας και όχι το εξαγώγιμο είδος των επιστημόνων...



*Σε καμία περίπτωση ΔΕΝ λέω να κλείσουν για τους κυβερνητικούς λόγους, σκοπούς και σχεδιασμούς. Αλλά γιατί κατευθύνουμε την νεολαία μας λάθος. Οι τεχνικές και χειρωνακτικές δουλειές δεν είναι το πρόβλημα, αλλά οι αποδοχές και οι συνθήκες εργασίας τους είναι.

Και φυσικά το ξαναγράφω πως είμαι υπέρ και ξεκάθαρα μόνο με τον δημόσιο χαρακτήρα της Παιδείας και φυσικά τον πλήρη διαχωρισμό κράτους και ΕΚΚΛΗΣΙΆΣ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: